Název
Laboratoř anaerobní digesce
Název anglicky
Laboratory of anaerobic digestion
Zaměření výzkumného pracoviště
Laboratoř je zaměřena na základní a aplikovaný výzkum výroby bioplynu z biomasy včetně bioodpadů a na výzkum navazujících procesů, jako je čištění bioplynu aj. Modelovány a hodnoceny jsou procesy anaerobní přeměny biomasy na energeticky využitelný bioplyn a materiálově – energeticky využitelný digestát. Poskytujeme základní analytický servis pro bioplynové stanice a hodnotíme bioplynové technologie. Testujeme produkci methanu z netradičních substrátů. Zkoumán je rovněž proces aerobní degradace biomasy – kompostování. Vyvíjeny jsou nové bioreaktory zejména menších kapacit.
Zaměření výzkumného pracoviště anglicky
This laboratory focuses on both basic and applied research, using biomass (including biowaste) to produce biowaste, and the research of the subsequent processes, such as biogas purification. We do modelling and evaluation of the processes of anaerobic transformation of biomass into biogas and digestate, which may both be used in energy production. We provide basic analytical service for biogas stations and we also evaluate biogas technologies. We test methane production from non-traditional substrate. We also investigate the biomass aerobic degradation process, i.e. composting. New bioreactors, especially lower capacity ones, are being developed.
Webové stránky
https://iet.vsb.cz/cs/laboratore/laborator-anaerobni-digesce/
Výzkumná organizace
Celá adresa
17. listopadu 2172/15, Poruba, Ostrava, Ostrava-město, Moravskoslezský kraj, Česko, 708 00

Kontaktní osoba

Jméno
Jiří
Příjmení
Rusín
Email
jiri.rusin@vsb.cz
Telefonní číslo
+420 597 327 328

Výzkumné programy pracoviště

Nebyly nalezeny žádné odpovídající výzkumné programy

Přístroje pracoviště

Název přístroje Technické označení přístroje Konkrétní využití Způsoby a možnosti využití podniky (v průmyslu) Podmínky využití přístroje třetí stranou Rok výroby Životnost (počet let) Přenositelný přístroj
Anaerobní bioreaktor CSTR 60 dm3 Ne
Bubínkový bioreaktor Terrafors IS (15 dm3) Ne
Infračervený a elektrochemický analyzátor bioplynu (CH4, CO2, O2, H2, H2S, bilance) Ne
Poloprovozní anaerobní bioreaktor Ne
Respirometrický systém Ne
Sestava pro měření CHSK Cr , pH, vodivosti, ORP, O2 Ne
WTW OXITOP AN6 Ne